1524

This 1911 vintage two-flat was built for Tillie Schutt by N. Osterlund. It matches the one next door, which was built in another color of brick and has had some alterations. The front of the building features a bay window with separate window openings. At the top of the façade is the original limestone cornice. Limestone is used in bands above and below the window lines and the windows are three above one. The porch has a new beadboard ceiling, and the entrance has the original front door with an egg and dart design framing the glass and side light. The entrance foyer ceramic tile floor with designs like a carpet is in the style of many buildings of this era.

Inside the first floor unit, the space design has some unique features. First, there is an entrance hallway that opens into both the living room and the dining room. At the entrance to the living room, the framework is massive square oak columns with an Arts and Crafts design at the top that extends down part of the column. This design is based on a square and three arrows facing downwards. This same design is repeated in the entrance to the dining room from the living room. The other woodwork in the room is oak with crown moldings. This continues in the dining room from the front hallway door, the window and the back hallway doorway. Originally there were doors between these rooms, but they have been removed in order to make the space more open.

The dining room is a large size with one window. A short back hallway connects it to the kitchen. In this hallway is a beautiful built in butler’s pantry with stained glass windows that were made specifically for the glass framed doors for this original built-in hutch by craftsmen from Mexico. This same glass design is used in other places in the kitchen, including the new chef’s pantry next to the recessed refrigerator. The back exit door’s original window was also replaced with stained glass crafted in Mexico. The chef’s pantry was designed specifically for one of the current owners, who is a chef at a local cooking school for recreational cooks. It was designed to display and make readily available all the pots, pans, pantry items and spices in creating gourmet meals for friends and neighbors.

There are two bedrooms and one bath. The bath has been remodeled by the current owners with granite floor and wall tile to make this small space quite elegant.

When the current owners bought the building, the kitchen still had the free standing metal cabinets. They proceeded to plan the kitchen and design a more functional work space. The floors are the original maple. The current design of the kitchen reflects the first stage in the planning for a new remodel for this space.

The back door opens onto the new enlarged back porch deck. This involved the demolition of one of those old enclosed back porches and a redesign of the space which overlooks a lovely sunny garden and brick terrace. An almost one hundred year-old mulberry tree was uprooted by a storm several years ago, and was removed along with a younger 15-foot pine tree, which offered the opportunity to build a new garage and expand the garden and enabled the current owners to go from a shade-loving garden to its current sun-loving one.