This lovely home was built in 1897 and gives evidence of unique design and craftsmanship of the Victorian period. The permit was taken out in the name of Mrs. H.C. Clausen with estimated cost of $3,700. The exterior above the first floor and the roof were probably shingled. The first floor exterior was probably narrow board wood siding. The foundation is stone. Some of the other unusual forms of this home include the cozy second floor front balcony, a hidden turret and the top point of the front gable. These forms indicate the Queen Anne style. The front porch spindles, however, are more like the straightforward Craftsman style of the early 20th century. Note the soft curve of the woodwork at the porch roof line. This curve is repeated in the interior staircase.

As you enter the front porch you are on the right side of the home. The porch extends past the doorway so that there is a view of the side yard. When this home was first planned, the lot to the north on the corner was vacant as was common in most early developments.

There is a small hallway providing an air lock before you enter the main hall or second parlor. Both front doors are oak with glass inset. All the moldings and door and window surrounds are oak. The flooring in the parlor and hall are narrow board quartersawn oak. The central hall parlor is elegant with stained glass windows, a large mirror and a small gas fireplace. Above the fireplace is a mirror where you might have straightened your hat before going out. In this room you can see the beautiful staircase screen with simple square spindles below and an ornate curvilinear design above.

The parlor features two windows with the same stained glass design, a beautiful wreath and floating ribbons and bows in soft tones of rose, gold and green. The flooring in the parlor and hall is narrow board quartersawn oak.

The dining room features an oak built-in sideboard. Notice how the design above the sideboard repeats the feeling of the hallway screen. The floor features both oak and maple - a very typical design for that era. A rug would have graced the entire area containing the maple flooring.

The kitchen, off the dining room has been updated and expanded by eliminating the original back porch. A bathroom has been carved out of an area which probably originally held a pantry. The redesign offers many windows and a view of the lovely backyard.