This lovely American Foursquare home and the two houses to the north were built by E. Sieben in 1905 at a cost of $7,400 for all three. The builder was Lutch. All three homes have front porches and bay windows. These bays are continuous from the foundation and this adds great strength to the design. The developer of these homes made an effort to distinguish them by a few simple details. This home and the one next door have modified turrets above the bay windows. The home next door has a low railing on the roof of the front porch. The columns on the porches show variations. At this home, they are full size Doric columns. The two homes to the north have shorter columns on brick or stone bases. These modifications were made possible by the development in the late 19th century of home patterns and machine-made details. By the time this home was built, the trend was towards simplification.

As you enter the front hall, you will see a miraculous reconstruction of a stair banister. The current owners bought this neglected home in 1983 as part of an estate. As house detectives, they noticed many alterations to the original plan. The primary change was the replacement of the stair rail and newel post with wrought iron. In the attic they located the original posts and the reconstruction became a possibility. The plain straight spindles are original, as is the newel post.

Another alteration to the home was the removal of the unusual three-faceted archways which separated the hall from the living room, the living room from the dining room and the dining room from the kitchen. These openings have been returned to the original straight form with oak moldings. The original crown moldings can be seen above several of the windows. The oak floor in matching golden tones gives a warm feeling to the space.

The dining room hutch had also been removed by a previous owner and left in pieces in the attic. The focal point of this room, however, is the leaded glass doorway to the addition. The design is reminiscent of Frank Lloyd Wright and was done by Robert T. Seitz of Harmony Art Glass.

The kitchen has been totally remodeled and it connects to the beautiful addition on the back with bead board ceiling. The design creates an open flowing space to the outside from the kitchen to the deck. The original pantry had been changed to a powder room, probably in the 1940s, when some of the other remodeling was done. The current owners have updated it using the oak moldings to create continuity. The hallway area has no closet; perhaps the original owners used an armoire on the large wall.

The staircase to the second floor is original. The pine for the doors and moldings and the maple floors are also original. The door knobs are original and very detailed. The design of the home is a four square, so there are four bedrooms and a bath. In the two front bedrooms are book cases, built by the current owner, that add a great deal to the rooms. The bath has been updated with light gray fixtures. The ceiling light was found in the attic and reinstalled. You may exit through the back and see the garden.

Please join us for refreshments on the deck after you tour this home.