This home is an American Foursquare built in 1908 for contractor A.W. Dickinson. Dickinson was also the contractor for the Gauler houses, designed by Walter Burley Griffin on Magnolia. The home is in the Rosedale addition to Edgewater which is just north of Cairnduff’s Addition to Edgewater and south of J.L. Cochran’s fourth Addition to Edgewater. This is the second time this home has been in the Edgewater Home Tour. The first time was in 1989 – our very first home tour.

The exterior of the home is stucco. From the street the geometry of the façade is strong. At the first floor level is a full front porch that has been enclosed with windows suitable to the Craftsman style of the home. At the second floor level are two front-facing bay windows with leaded glass. Above this level is the wide overhang of the eaves with both front and side dormers on the hip roof.

The entrance through the porch opens first into a small vestibule and then a larger reception hall. The entry doors are of oak with egg and dart classical molding. The reception hall has stained glass windows facing the front of the house. Along the side of the house is a series of three stained glass windows at the landing of the staircase to the second floor. The steps are curved up to this landing. The woodwork is original.

From the reception hall, the room opens into the living room. All the floors are oak. There are crown moldings above each entrance and each window. Along one wall is a built-in bookcase which was a custom design. On the wall above the bookcase are two small windows.

The entrance to the dining room is framed by two Ionic columns on oak bases. Above these is a large decorative bracket, also in oak. Along one wall of the room is a beautiful oak built-in buffet with miniature Ionic columns that reflect the larger columns at the entrance to the room. When the Stoners purchased this home years ago, most of the woodwork had been painted and it required years of labor to return this wood to its original beauty. The ceiling beams in the dining room had also been painted.

As you enjoy looking at the built-in buffet, note the fancy berry design in the leaded stained glass window of the hutch. The back windows of the dining room face onto a porch which opens to the back yard. These windows have also been restored.

The kitchen has been renovated and an area that was part of the back has been redesigned as a storage area with a powder room. A second partial staircase to the landing is now open so that a person in the kitchen did not have to go through the front hall to reach the second floor.

The second floor is not open today. It has four bedrooms and a family bathroom. Please use the rear exit and enjoy the beautiful backyard and garden.