6250

The beautiful home built of sandstone and brick was constructed by Mr. H. Raymond in 1897. The original owner was Wilson M. Scofield, an engineer who purchased the home from Raymond in November of 1897. It exhibits the best of the time period with a gracious front porch and corner turret that extends three floors. The home has just undergone a year long building project and extensive interior work. The porch is a project still in the wings. The porch is wood with Ionic columns and detailing in two colors. It extends around the turret on the side. From the front you will also notice the stained glass window next to the door, which you will not see from the inside.

The front door opens into a foyer and the next door opens into the reception hall with quarter sawn oak floors and oak wainscoting on the walls. Standing in the hall, you can see the two reproductions stained glass windows that allow soft light into the room. The ceiling fixture, called a turtle light, is a unique design that sends light up indirectly into the room.

To the left is the formal parlor, which includes the rounded area of the turret. Each of the large windows is a separate unit surrounded by beautiful oak moldings. Directly opposite the doorway is the original oak fireplace with Ionic columns. The fireplace is now gas-burning and the tiles on the hearth and surround are new. The baseboards are the originals as are the frames around each doorway. This room was once divided into two rooms. The second section of the room includes another bay with separate windows. This room opens into the dining room.

The dining room repeats the wainscoting of the reception hall with the same oak panels. The ceiling is also covered in oak in an unusual design. At the back of this room are French doors opening into the new addition. To the right is the door to the butler’s pantry, which was once the original kitchen.

The butler’s pantry has been completely redone. The cabinets in here and in the kitchen are made by Woodmode, but were custom designed by the owner. The Italian marble is a custom vintage pattern of statuary and Negro Marquina. The counter top is American walnut. One whole wall is a pantry for storage.

The kitchen is the focal point of the addition. A previous addition was about 10 feet back from the original house. The current owners added an additional 8 feet and extended the addition to the south in order to add a front facing window. Along the south wall are high windows which let in the southern light. Along the west wall are larger windows that extend across most of the wall and bathe the room in light. Through these windows you can see the original carriage door with horizontal bar latch. The floors in this room are American walnut.

The kitchen has been designed by the owner to create a dramatic effect. The central island is covered in gray Arabascato granite. In the island is the double sinks and pace for eating. The stove is centered on the north wall with stone slabs on either side of it. This stone, called statuary stone, has a dramatic gray vein in it that creates a diagonal line. The stone has been placed on this wall so that the diagonal goes from each corner to the middle. Above the stove, additional pieces of stone were used in front of a storage area with a moving door, which may be demonstrated for you.

The beautiful cabinet with mirrors that you see is actually the refrigerator. The owner found she could custom design this functional appliance so that it did not have the typical kitchen look. Another special addition to the house is the mud room off the back door. It has cabinets for storage of everything!

As you return to the reception hall you will see the powder room, which has been renewed with the gray tiles. There is also an opening for the back stairs. As you ascend the front staircase, take note of the newel post which is shaped like a vase and has some carving. As you make the turn on the landing, you will see a ceiling fixture with stained glass made to replicate the stained glass windows. The balusters are turned wood in keeping with the Queen Anne style of the home. The rooms to the front of the house include the children’s rooms and an office. We will be seeing the rooms at the back.

First, there is the bathroom, with two sinks and a glass enclosed tub and a separate room for the toilet. This room has been designed by the owner in a warm neutral Italian marble called Amarillo Parador and Negro Marquina tile. The center of the floor has the look of a carpet with black tile edging. A variation of this design is used on the back wall of the shower/tub and on the front of the tub enclosure.

Just outside this bath is a small hallway which opens into a full bath with shower and restored claw footed tub. The unusual marble sink has a custom wrought iron stand. Along one wall are a series of doors to closet space. The marble in this bath is Italian Giallo Capriccio. Back in the hall you will step into the family room with west facing windows. There is also one window that faces the front just like the one below. From that room you will walk through an office with custom cabinets and return to the main hall. The staircase to the third floor is open to view the master bedroom.

The house was once home to a family with 11 children and the third floor space was once divided into at least four bedrooms. Now it is open space and full of light. If you walk over to the turret, you will see the framing of the turret with a beautiful center fixture. The room opens into the master bathroom with double sinks, a custom designed cabinet, claw footed tub and walk-in shower. Just past this room is a closet area, which you may look into. It includes a laundry and storage with a beautiful west facing window. Return down the back stairs to exit through the front door.