In 1892, attorney Andrew Crawford contracted to buy the land and build this spacious home. In 1991, the current owners moved here after the home had been rehabbed. The previous owners owned the home from 1937 until 1990. What is in the home today is a combination of the old and new.

The façade has retained some of the original detail, which indicates the influence of the stick style. This style is based more on the decorative surface of these wooden houses rather than an architectural style. It was popular in the 1880s into the early 1890s. The front gable and the side gable are decorated with a sunburst design of thin strips of wood. The turret at the third floor level is not tall enough to have windows in it and, therefore, is decorative. It is square rather than the more typical round turret of Queen Anne (a style that rose in popularity in the same time period). The original home had a band of fish-scale shingling at the level of the ceiling of the first floor. This was removed by the rehabber who re-sided the home in slightly wider boards than the original wood. This was done so that the addition on the back would be impossible to detect from the exterior. Color details have been added to the home, which was white during the previous ownership. As with many older homes, it was neglected and in disrepair. The rehabber also used color to create interest in the front porch. The columns and stone footings of the porch are original.

The front door is original with glass and oak panels. Because of the age of the house, the wood used in it is from virgin forests with aged trees. No modern forests are allowed to grow and mature like the original forests that were cut to supply this wood. Once inside this home, you will see the combination of both the old and new building materials.

In the reception hall, new oak flooring was used to replace the deteriorating floor boards. This flooring creates a visual separation from the original floors in the living room and dining room. This reception area has been made modern by the rehabber who created a dramatic effect by removing the room above the entrance (second floor) and opening up the ceiling into the turret. Another part of the modernization was to replace the open handrail that probably stood at the edge of the stairs with an enclosed box. Part of the original handrail remains and it is from this fragment that we get a sense of the design of the home. Around every doorway and window, the moldings have been removed and replaced with flat boards and squares at the two top corners. The original moldings were probably grooved and the corner pieces were probably the bull’s-eye design. All of the moldings and the original pocket doors have been finished in a style called pickling. This lightens the wood by painting the wood with a thin coat of white paint and then wiping the paint off so that some remains in the grain and the yellowish color of the wood disappears. This treatment was used on the first floor. The original pocket doors have been treated this way, but you can still see that the grain is oak.

In the living room and dining room, the floors are top nailed with bands of stained wood which is probably walnut or mahogany. The design extends around the room with the lines intersecting in a fret design at the corners. The living room, which is more properly called the front parlor, did not have a fireplace, although it has the two small stained glass windows that are typically on either side of a central mantel. If the home had been built with central heating, the fireplace may have been looked upon as old fashioned.

As you walk back to the dining room, you can see another modern touch which creates more open space. Instead of a wall along the hallway section of the dining room, the developer removed the wall and left three columns. It creates a more open feeling from the hallway. This area also opens to a storage area and a bathroom.

The next room is the great room, which has been created by combining the original kitchen with the addition. A new kitchen work area has been created with seating at a large counter. There is also an eating area in a newly constructed bay and a large open room with glass window and doors that open out onto a surrounding deck. The yard is beautifully landscaped and, like other homes on this street, there is a side drive to a garage which was built in the 1920s.

On the second floor, the front bedroom with adjoining sitting room has been changed because of the open entryway. In the original home, this would have been the master bedroom. The doors on this floor are replacements which match one original door found in the basement. Toward the back of the home is the second floor addition, which was made into a master bedroom suite. The rehabber used the space of two bedrooms to create this area. You will enter a sitting room with some new storage space. This room is directly above the bay for the eating area below. The master bedroom is above the dining room on the first floor and has a bay window above the dining room bay. Across the sitting room to the back of the home is the luxury bath.